Der er i de seneste par år blevet optaget rekordhøje statistikker for udenlandsk arbejdskraft hentet til Danmark. Behovet for mere arbejdskraft i Danmark er nemlig anerkendt på det politiske plan, hvilket løbende resulterer i ændringer af reglerne for arbejdstilladelse, arbejdsfritagelse og arbejdsbesøg til Danmark - dog fortsat med visse begrænsninger for visse statsborgere. Og når virksomheder, organisationer og firmaer ønsker at hente arbejdskraft, som kommer fra udlandet, er det endnu mere relevant at holde sig informeret eller søge professionel assistance, da det er et krav, at der søges om arbejds- og opholdstilladelse for dem, således at de kan opholde sig og arbejde lovligt i Danmark. Selve arbejdstageren fra udlandet kan søge om visum selv - men der skal søges på det danske sprog, så det kan være udfordrende for udlændinge at finde hoved og hale i ansøgning om arbejdstilladelse. Her kan virksomheder oftest hoppe ind og hjælpe deres nyansatte med deres ansøgning; men selv da kan det at søge om en arbejds- og opholdstilladelse i nogle tilfælde være kompliceret, forvirrende, og tage længere tid, end de normale 1-3 måneder, som det tager Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) at behandle ansøgninger om arbejdstilladelser.
Det kan have store og alvorlige konsekvenser for både virksomheden og arbejdstageren, hvis man ikke overholder reglerne eller lever op til kravene fremsat at de danske myndigheder - men vi hos Visumansøgning.dk er klar over de udfordringer, og vi står til rådighed for at bistå med ansøgningsprocessen for visum, arbejdstilladelser og opholdstilladelser. Vi er dedikerede til at sikre, at vores klienter - arbejdstagere såvel som arbejdsgivere - opfylder de nødvendige krav og opnår de påkrævede tilladelser for at opholde sig i Danmark. På denne måde tilbyder vi også en hurtigere og mere strømlinet ansøgningsproces for virksomheder, organisationer og firmaer.
Hvis man som udenlandsk arbejdstager ønsker at arbejde i Danmark, er det normalt nødvendigt at have opnået både opholds- og arbejdstilladelse, inden arbejdstageren officielt kan påbegynde arbejdet. Der er dog visse tilfælde, hvor det er tilladt at udføre arbejdsrelaterede aktiviteter i Danmark på basis af et visumbesøg eller visumfrit besøg, uden at have en specifik opholds- og arbejdstilladelse.
Ved besøg af en varighed på mindre end 90 dage i alt er det tilladt at udføre visse aktiviteter uden at have en opholds- og arbejdstilladelse. Dette inkluderer handlinger som at give undervisning, deltage i møder, workshops, konferencer, forhandlinger, briefing, samt at modtage oplæring og instruktion. Hvis en udlænding derfor skal på et kortere besøg hos et firma i Danmark i forbindelse med sit arbejde, skal han/hun søge om et kort ophold på et forretningsvisum til Schengenlandene i stedet for.
Er man i tvivl om hvilke statsborgere skal søge om visum for at kunne rejse til Danmark på et kort ophold, kan man finde en liste over hvilke statsborgere der er visumfrie og visumpligtige lige her.
Det er dog vigtigt at bemærke, at hvis en persons aktiviteter under besøget indebærer at bidrage til skabelsen eller ændringen af et produkt, hvis personen betales udover sin sædvanlige løn - enten af egen arbejdsgiver eller af værtsvirksomheden, som han/hun er på besøg hos - eller på anden måde påvirker virksomhedens produktion, kræves der stadig en specifik arbejdstilladelse.
Det er af stor betydning, at der er enighed mellem ansøgeren og den virksomhed, som skal besøges, omkring formålet med ansøgerens ophold, inden indrejse til Danmark. Dette er afgørende for at undgå at ansøge om et forretningsvisum, hvis formålet med opholdet faktisk kræver både opholds- og arbejdstilladelse. Dette kan eksempelvis være tilfældet, hvis de aktiviteter, man har til hensigt at udføre under opholdet, strækker sig over de 90 dage.
Det er vigtigt at bemærke, at arbejdstilladelsen er påkrævet fra den første dag, at udlændingen er i Danmark, hvis de arbejdsrelaterede aktiviteter forventes at vare længere end 90 dage. Dette gælder uanset om udlændingen er underlagt visumkrav eller har visumfri adgang ved indrejse og ophold i Danmark.
Derfor er det afgørende, at visumansøgningen indeholder en detaljeret beskrivelse af de aktiviteter, som ansøgeren har til hensigt at udføre under besøget. Alle aspekter af opgaven skal være nøje specificeret af både ansøgeren og værtsvirksomheden, som skal besøgea. Dette indebærer en uddybende beskrivelse af indholdet i undervisning eller oplæring samt en præcis angivelse af det anvendte system. En omfattende og præcis beskrivelse af formålet med besøget bidrager positivt til sagsbehandlingen.
Eksempler
Hver ansøgning vurderes individuelt af SIRI, men nedenstående eksempler giver en illustration af praksis på området:
1. Møder og briefing: En person ønsker at rejse til Danmark i 5 dage for at mødes med virksomhedens medarbejdere og diskutere arbejdsopgaver. Aktiviteterne, der ikke bidrager direkte til virksomhedens output, kræver ikke en arbejdstilladelse og kan udføres på et forretningsvisum.
2. Ophold i forbindelse med afgivelse af tilbud: En person fra et udenlandsk selskab planlægger at deltage i møder hos en dansk virksomhed i forbindelse med en udbudsopgave i 60-90 dage. Arbejdsrelaterede aktiviteter, der lettes af opholdet, kræver en arbejdstilladelse; især hvis personen bidrager til den endelige leverance, hvis det udenlandske selskab vinder udbuddet.
3. Uddannelse og praksis: En person vil opholde sig i Danmark i 60 dage for at modtage undervisning og derefter løse en programmeringsopgave. Undervisningsdelen kræver ikke en arbejdstilladelse, mens programmeringsdelen gør det. Hvis programmeringsopgaverne dog udføres i hjemlandet efter undervisningen, er der ikke behov for arbejdstilladelse.
4. Opholdets længde: Et planlagt ophold i Danmark strækker sig over 92 dage med undervisning og praktisk træning. Arbejdstilladelse er påkrævet, da det overskrider 90 dage.
5. Nødvendige oplysninger: En ansøger har ikke leveret tilstrækkelige oplysninger om et uddannelsesprogram, og da formålet ikke er klart, bliver ansøgeren afvist og henvist til at søge arbejdstilladelse.
6. Montørreglen: Opsætning eller implementering af et købt produkt fra en udenlandsk virksomhed tager mindre end 90 dage og kræver ikke arbejdstilladelse. Ved forventet varighed over 90 dage kræves arbejdstilladelse.
7. Forskere på kortere ophold: Forskere, der forsker i Danmark i op til 90 dage, er undtaget fra arbejdstilladelseskravet.
8. Gæsteforskere på kortere ophold: Gæsteforskere på kandidat- eller ph.d.-rniveau, der forsker i op til 90 dage, er fritaget for arbejdstilladelseskravet.
9. Potentielle ph.d.-studerende på kortere ophold: Potentielle ph.d.-studerende, der deltager i et screeningsforløb i op til 90 dage, er undtaget fra arbejdstilladelseskravet.
Vi hos Visumansøgning.dk står til rådighed for at bistå med ansøgningsprocessen for visum, arbejdstilladelser og opholdstilladelser, og vi er dedikerede til at sikre, at vores klienter opfylder de nødvendige krav og opnår de påkrævede tilladelser for at opholde sig i Danmark.
Kort ophold
Når man som statsborger i et visumpligtigt land ønsker at opholde sig i Danmark i en kortere periode, er det nødvendigt at ansøge om et visum. Et visum er en officiel tilladelse, der normalt giver ret til ophold i Danmark og hele Schengenområdet i op til 90 dage inden for en bestemt tidsramme.
Man kan få udstedt Schengenvisum til tre primære formål: privatbesøg, turisme, og forretning. Søger man om Schengenvisum til Danmark specifikt, men har planer om at besøge flere Schengenlande under ens ophold, er det vigtigt at være opmærksom på, at man skal være længst tid i det land, hvorfra man har fået udstedt Schengenvisum. Gør man ikke dette, risikerer man at misbruge sit visum.
Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at visumkravene kan variere afhængigt af det primære formål med besøget, såvel som hvilket land man er statsborger i, og evt. hvilket land man er bosat i og hvor længe udlændingen har været det, hvis han/hun ikke bor i sit hjemland..
For dem, der ønsker at forlænge et ophold på over 90 dage, er det nødvendigt at ansøge om enten forlængelse af deres visum, eller en opholdstilladelse. En opholdstilladelse er en mere omfattende tilladelse, der giver ret til længerevarende ophold i Danmark.
Arbejde
Når en udlænding planlægger at arbejde i Danmark, er det afgørende for arbejdsgiverne at forstå de nødvendige skridt og formaliteter vedrørende ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse. Uanset om arbejdstageren skal arbejde lønnet, ulønnet eller i bibeskæftigelse, er korrekte tilladelser afgørende for at sikre, at både arbejdstageren og arbejdsgiveren opfylder lovgivningens krav og love.
Først og fremmest skal der ansøges om opholdstilladelse. Opholdstilladelse giver arbejstageren tilladelse til at bo i Danmark i en længere periode. Denne tilladelse skal søges gennem de relevante immigrationsmyndigheder, og det er vigtigt for både arbejstageren og arbejdsgiveren at opfylde alle krav nøje for at sikre en succesfuld ansøgning.
Samtidig skal der også ansøges om arbejdstilladelse, uanset om arbejdstageren skal arbejde lønnet, ulønnet eller i bibeskæftigelse. Arbejdstilladelsen er afgørende for at udføre erhvervsaktiviteter i Danmark, og ansøgningen skal indsendes sammen med opholdstilladelsesansøgningen. Det er vigtigt at angive klart og præcist arten af arbejdet og opfylde alle relevante krav og betingelser for arbejdstilladelsen.
Når der søges om arbejdstilladelser til Danmark gøres dette via SIRI. Der kan søges om flere forskellige slags arbejdstilladelser til Danmark, heriblandt arbejdstilladelse efter Beløbsordningerne, efter særlige individuelle kvalifikationer, eller efter ansøgning om en beskæftigelse, som er på Positivlisten. Derfor er det vigtigt, at arbejdstageren såvel som arbejdsgiveren sætter sig ind i, hvad kravene for de forskellige typer af arbejdstilladelser er, og hvilken type der skal ansøges om. Endvidere kan der søges om arbejds- og opholdstilladelse via Fast-Track ordningen, som kan forkorte behandlingstiden betydeligt. Virksomheder kan ansøge om certificering til Fast-Track ordningen - og det kan vi ved Visumansøgning.dk hjælpe jer med.
Du kan i dette afsnit finde oplysninger om, hvad de forskellige arbejdstilladelser og ordninger er, samt hvilke krav der stilles til ansøger og arbejdsgiver:
En udenlandsk arbejdstager kan få tildelt opholds- og arbejdstilladelse til Danmark efter Beløbsordningerne, hvis han/hun er i beskæftigelse i Danmark samt modtager enten 487.000 kr. eller 393.000 kr. årligt (hhv. Beløbsordningen og Den Supplerende Beløbsordning). Der er ikke krav om nogle specifikke uddannelser eller arbejdsområder, for at man kan søge om opholds- og arbejdstilladelse efter Beløbsordningerne - dog er det et krav, at man modtager mindst 487.000 kr eller 393.000 kr årligt i løn.
Alle grundlæggende krav for at søge om arbejdstilladelse til Danmark efter Beløbsordningen og Den Supplerende Beløbsordning er de samme. Dog er det vigtigt for virksomheder at være opmærksom på, at Den Supplerende Beløbsordning er en selvstændig ordning, og derfor indeholder en række specifikke betingelser, heriblandt at stillingen skal have været slået op på Jobnet og EURES-portalen i mindst to uger, at den udenlandske arbejdstager ikke må have fået en bøde på over 3.000 kr. efter udlændingeloven eller straffeloven mm. i en periode på mindst to år, at arbejdstagerens løn skal udbetales til en dansk bankkonto, og at den sæsonkorrigerede bruttolæedighed i Danmark ikke må overstige 3,75% på ansøgningstidspunktet. Der skal eventuelt også vedlægges en autorisation fra de danske myndigheder, hvis arbejdet kræver dette.
Det gælder i tilfælde af både Beløbsordningen og Den Supplerende Beløbsordning, at den udenlandske arbejdstagers familie kan søge om opholdstilladelse til Danmark som medfølgende familiemedlemmer, så længe at arbejstageren er i beskæftigelse ved en virksomhed, organisation eller et firma i Danmark. I så fald skal relationen mellem arbejdstageren og hans/hendes familiemedlemmer kunne dokumenteres, hvilket kan gøres i form af fødselsattester, vielsesattester, verificerede familiebøger fra folkeregisteret i arbejdstagerens hjemland, mm.
En arbejdstager kan også vælge at søge om opholds- og arbejdstilladelse til Danmark på baggrund af særlige individuelle kvalifikationer, hvis man er blevet tilbudt arbejde ved en virksomhed i Danmark, som er specielt knyttet til ens person og ens faglige kompetencer inden for feltet. Dette gælder særligt for blandt andet kunstnere, sportsfolk og specialiserede kokke. For at kunne søge om denne type opholds- og arbejdstilladelse er det et krav, at arbejdstageren skal kunne dokumentere hans/hendes erfaring og/eller uddannelse, samt de særlige grunde for, at han/hun skal tildeles denne type arbejdstilladelse.
Betingelserne for tildeling af arbejdstilladelse på baggrund af særlige individuelle kvalifikationer afhænger af, hvad arbejdstagerens erhverv er - men fælles er det i alle tilfælde, at arbejstageren skal ansættes i overensstemmelse med de danske beskæftigelsesgrundregler og -love, at han/hun skal modtage normal dansk gennemsnitlig løn fra arbejdsgiveren i Danmark, at han/hun skal kunne modtage løn på en dansk bankkonto, at han/hun skal modtage overenskomst fra arbejdsgiveren som følge af potentielt overarbejde (f.eks. afspadsering af overarbejdstimer eller udbetaling at overarbejde), og at arbejdsgiveren skal kunne dokumentere, at de også lever op til kravene sat for dem. Det er vigtigt, at I som arbejdstagere og/eller arbejdsgivere opfylder alle de nødvendige krav, for at få udstedt arbejdstilladelse til Danmark på baggrund af særlige individuelle kvalifikationer.
Positivlisterne er lister over de erhvervsgrupper og kurser i Danmark, hvor der er mangel på arbejdskraft, eller som giver de bedste muligheder for at komme i job - oftest begge. Disse lister er meget brede og dækker erhverstyper inden for alle felter og uddannelser. Positivlisterne er oprettet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), og kan ofte give anledning til hurtigere sagsbehandling for udlændinge såvel som for værtsvirksomheder i Danmark, der søger inden for erhvervsområderne, og som mangler arbejdskraft.
Fast-Track ordningen er en aftale, som er rettet mod større virksomheder, som har et større behov for at hente højtkvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU/EØS eller Schweiz til Danmark. En udenlandsk arbejdstager kan dermed søge om opholds- og arbejdstilladelse til Danmark efter Fast-Track ordningen. Denne ordning kan føre til hurtigere sagsbehandlingstider for arbejdsgiveren, og kan dermed være en stor fordel for virksomheder, organisationer, firmaer, universiteter samt flere andre private og offentlige virksomheder at være del af.
Fast-Track ordningen giver desuden arbejdstegere mulighed for at arbejde skiftevis i Danmark og i udlandet, uden risiko for at miste ens opholds- og arbejdstilladelse til Danmark, eller at den annulleres af de danske myndigheder.
For at kunne blive certificeret af SIRI som del af Fast-Track ordningen, skal en virksomhed have mindst 10 fuldtidsansatte samt opfylde flere andre betingelser, alt afhængigt af hvad type erhverv, en virksomhed beskæftiger sig med.
Hvis en udenlandsk arbejdstager modtager tilbud om ansættelse i en dansk virksomhed, som er del af Fast-Track ordningen, kan arbejdstageren modtage en foreløbig tilladelse til hurtig jobstart, såfremt at arbejdstageren kan indrejse til Danmark på lovlig vis. Dette kan muligvis kræve en ansøgning om visum til kort ophold i Danmark. Har arbejdstageren til gengæld ikke umiddelbart lovlig adgang til Danmark, kan der pr. anmodning iværksættes en hastebehandling af ansøgningen om opholds- og arbejdstilladelse.
Vores team hos Visumansøgning.dk har omfattende erfaring med at bistå både virksomheder og enkeltpersoner med ansøgninger om opholds- og arbejdstilladelser samt certificering til Fast-Track ordningen. Vi er her for at vejlede dig gennem ansøgningsprocessen, sikre korrekt udfyldelse og indsamling af dokumentation, samt overholdelse af alle gældende regler og bestemmelser.
Ved at samarbejde med os kan du være sikker på, at din ansøgning behandles professionelt og effektivt, hvilket øger dine chancer for at opnå de nødvendige tilladelser for at arbejde og opholde dig i Danmark. Vi er engagerede i at lette ansøgningsprocessen for vores klienter og sikre, at de opnår juridisk korrekte og gyldige tilladelser.
Studie
Har man besluttet sig for at studere i Danmark, er det vigtigt at være opmærksom på de nødvendige trin og procedurer for at ansøge om opholds- og arbejdstilladelse som studerende. At sikre korrekte tilladelser er afgørende for at kunne studere lovligt og fuldt ud nyde sin uddannelsesoplevelse i landet.
Først og fremmest skal den studerende ansøge om opholdstilladelse som studerende. Denne tilladelse giver ansøgeren ret til at bo i Danmark i den periode, hvor han/hun gennemfører sine studier ved en dansk uddannelsesinstitution. Der findes flere forskellige typer at opholdstilladelser på bagrund af studie, så det er vigtigt, at der søges om den korrekte studietilladelse for den udenlanske ansøger. Der kan søges om opholdstilladelse til Danmark som studerende på grund- og ungdomsskoleniveau, højskole, videregående uddannelser, ph.d.-uddannelser, studieophold med tilladelse til studiejob, praktikophold, mm.
Derudover skal både ansøgeren og den danske uddannelsesinstitution være opmærksom på eventuelle begrænsninger eller betingelser, der gælder for arbejdstilladelsen som studerende. Ofte er studerende i Danmark berettiget til at arbejde op til et vist antal timer om ugen, men dette kan variere afhængigt af studieprogrammet og andre faktorer.
Vores team hos Visumansøgning.dk er specialiseret i at hjælpe studerende med at navigere gennem ansøgningsprocessen for opholds- og arbejdstilladelser. Vi er dedikerede til at sikre, at vores klienter opfylder alle krav og dokumentationskrav for at sikre en smidig og succesfuld ansøgningsproces.
Ved at samarbejde med os kan du være sikker på, at din ansøgning behandles professionelt og effektivt, hvilket giver dig den nødvendige tryghed og tillid til at forfølge dine studier i Danmark. Vi er her for at hjælpe med at gøre din studieoplevelse i Danmark så glat som muligt.
Au pair
Planlægger man at arbejde som au pair hos en dansk familie, eller søger man at ansætte en udenlandsk au pair, er der også nogle vigtige skridt og procedurer, der skal følges for at sikre, at både ansøgeren og værtsfamilien har de nødvendige tilladelser og betingelser for ophold og arbejde i Danmark som au pair.
Først og fremmest skal udlændingen ansøge om en opholdstilladelse som au pair. Denne tilladelse giver ansøgeren ret til at bo i Danmark og arbejde i en dansk families hjem som au pair.
Det er også vigtigt at være opmærksom på de specifikke betingelser og regler for au pair-arbejde i Danmark - både for ansøgeren samt værtsfamilien. Dette inkluderer kravene for ansøgeren som person, ansøgerens planlagte arbejdstimer, ansvar og forpligtelser over for værtsfamilien.
Vores team hos Visumansøgning.dk er også erfarne i at hjælpe au pairer med at navigere gennem ansøgningsprocessen for opholdstilladelse som au pair. Vi er dedikerede til at sikre, at du opfylder alle krav og betingelser for at arbejde som au pair i Danmark, og vi er her for at gøre ansøgningsprocessen så glat som muligt.
Ved at samarbejde med os kan du være sikker på, at vi vil guide dig gennem alle nødvendige trin og sikre, at din ansøgning behandles korrekt og professionelt. Dette vil give dig tryghed og mulighed for at fokusere på din rolle som au pair i Danmark.
Working holiday
Når man som ung statsborger fra enten Argentina, Australien, Canada, Chile, Japan, New Zealand eller Sydkorea ønsker at ansøge om en opholdstilladelse til Working Holiday i Danmark, er der vigtige trin og krav, som man skal være opmærksom på. Working Holiday-programmet giver ansøgeren mulighed for at opholde sig i Danmark i en begrænset periode for at arbejde og opleve landet. Dog gælder der nogle særlige kvoter for Chile og Argentina, i forbindelse med hvor mange Working Holiday-visum der kan udstedes årligt.
Working Holiday er en helt speciel ordning og bilateral aftale, som er indgået mellem de ovennævnte lande og Danmark, med henblik på at give helt specifikt unge mennesker fra disse lande bedre mulighed for at lære hinandens kultur samt levevis at kende. Formålet er desuden at fremme den gensidige forståelse mellem landene, og at give de unge udlændinge mulighed for at søge arbejde i Danmark. Da det er en bilateral aftale, gælder alt dette også for for unge danskere, som ønsker at få samme oplevelse i Argentina, Australien, Canada, Chile, Japan, New Zealand eller Sydkorea.
Det primære formål med Working Holiday opholdet er at holde en længere ferie i Danmark, og sekundært at arbejde i Danmark, med henblik på at supplere ansøgerens økonomiske rejsemidler. Det er i denne forbindelse vigtigt at være opmærksom på, at man under et Working Holiday ophold i Danmark kun må arbejde i et begrænset omfang. Det betyder, at ansøgeren må arbejde et vist antal måneder inden for ét år i Danmark. Ansøgeren må også gerne følge et studie- eller uddannelsesforløb, så længe det er af begrænset varighed.
Det er meget vigtigt også at påpege her, at hvis en ansøger tidligere har været i Danmark på et Working Holiday-visum, så kan de som udgangspunkt ikke udstedes et Working Holiday-visum igen.
Vores team hos Visumansøgning.dk kan hjælpe med at lette ansøgningsprocessen for Working Holiday-opholdstilladelse i Danmark. Vi har erfaring med at bistå ansøgere fra de nævnte lande og sikrer, at de opfylder alle betingelser og dokumentationskrav for at deltage i programmet. Vi er her for at hjælpe dig med at realisere din Working Holiday-oplevelse i Danmark på en smidig og effektiv måde.
Sjælland
Visumansøgning ApS
Fruebjergvej 3, 2100 København Ø
Jylland
Visumansøgning ApS
Reciliens House
Dandy business park
CVR: 41763043
Tel: +45 86 86 86 06
E-mail: info@visumansogning.dk
Telefontid: 8:00 - 16:00
Åbningstider: 8:00 - 16:30
Friday: 8:00 - 16:00
Vi samarbejder med European Travel Insurance.